Cele mai bune uscatoare de rufe

Daca in trecut, femeile gaseau timpul, rabdarea si puterea de a spala rufele la mana, de a le intinde la uscat pe sarma, de a le schimba pozitia in functie de soare si de a le impacheta frumos cand le strangeau, in societatea moderna actuala aceste actiuni sunt mult restranse. Femeia moderna merge la serviciu, are preocupari ce tin de familie sau de hobby-uri si prefera sa lase spalatul rufelor si uscarea lor in grija aparatelor electrocasnice.

Daca masina de spalat rufe este un aparat din ce in ce mai des utilizat, prezent in aproape toate casele familiilor care tin la timpul lor liber si la sanatatea lor, in perioada recenta uscatorul de rufe este un produs electrocasnic care isi face loc in gospodarii, fiind o optiune ideala pentru cei care locuiesc la parterul blocurilor si nu isi pot intinde rufele, pentru cei care au iarna igrasie in casa si nu doresc sa afecteze acest lucru calitatea hainelor sau mirosul lor, dar si pentru toti cei care au o viata foarte agitata si cand gasesc cateva minute libere, prefera sa le petreaca intr-un mod placut.

Intinsul si stransul rufelor poate lua in medie cam 30 pana la 90 de minute din timpul femeilor, saptamanal. Uscatorul de rufe isi face treaba in cateva zeci de minute impecabil, fara ca hainele sa fie afectate de conditiile meteo, de zborul pasarilor, de copiii care poate vor sa picteze cearceafurile cu noroi.

Capacitatea de uscare a uscatorului de rufe

De regula, capacitatea de uscare se evalueaza in numarul de kilograme de haine si poate fi moderata sau extinsa. Exista modele automatizate pentru uscarea rufelor care au o capacitate de 6 kilograme, acestea fiind ideale pentru locuintele conventionale in care locuiesc familii formate din putini membri. Exista si modele cu o capacitate extinsa de uscare, ce depaseste 10 kilograme, insa acestea sunt destinate uzului comercial, de regula, dar si familiilor cu mai multi membri care locuiesc in acelasi spatiu. Spre exemplu, un model cu o capacitate de 8-10 kilograme este ideal pentru o familie de patru persoane. Cei care nu au suficient spatiu in baie, pot opta pentru un model slim de 7 kilograme. Utilizatorii trebuie sa tina cont de faptul ca valoarea capacitatii maxime de uscare nu este aceeasi pentru orice tip de tesatura, fiindca unele produse sunt mai voluminoase.

Functiile de baza ale uscatorului de rufe si functiile suplimentare

La fel ca si masina de spalat rufe, uscatorul de rufe are functii variate, care se potrivesc utilizatorilor din diferite puncte de vedere. In unele cazuri, se poate vorbi despre un sistem de detectie al nivelului de umiditate, de functia de filtrare a scamelor, de optiunea anti-incretire, de reglajul automat al procesului de uscare, precum si de alte functii specifice pentru diferite grupe de tesaturi.

Modelele performante au mai multe tipuri de functii, insa sunt si mai costisitoare. Spre exemplu, se poate vorbi despre controlul setarilor, telecomanda sau de posibilitatea de a controla uscatorul de rufe de pe smartphone, despre sistemul de abur pentru inlaturarea mirosurilor sau despre ciclul de rotire extinsa.

Metode de uscare a rufelor

Acesta este un criteriu important de alegere a aparatului electrocasnic pentru uscarea rufelor. Majoritatea acestor aparate usuca rufele prin condensare, apa fiind transformata in abur dupa ce este incalzita cu o rezistenta electrica. Acel abur este transformat iar in apa si retinut intr-un recipient special plasat pe uscator. Uscatorul de rufe cu condensare nu necesita evacuare, doar conectare la reteaua de electricitate. Apa care rezulta din uscare este colectata intr-un recipient detasabil sau este evacuata la fel ca si in cazul masinii de spalat rufe, acest lucru fiind valabil numai la modelele care au furtun de evacuare.

Uscator rufe cu condensare sau pompa de caldura?

Exista doua mari tipuri de uscatoare de rufe: cele care actioneaza prin condensare fara pompa de caldura au rolul de a evacua aerul cald la exterior, insa acest lucru denota un consum energetic mult crescut; cele cu pompa de caldura sunt cele care refolosesc aerul cald si economisesc energia consumata. De regula, uscatoarele cu pompa de caldura sunt mult mai eficiente decat cele clasice. Investitia intr-un asemenea aparat electrocasnic se justifica pe termen lung.

Programele uscatorului de rufe

Pe langa faptul ca un uscator de rufe trebuie sa aiba un consum energetic redus si functii moderne, acesta trebuie sa dispuna si de numeroase programe de uscare, un numar suficient pentru a face fata cerintelor utilizatorilor. Exista programe cu uscare intensa sau partiala, pentru depozitare si uscare cu pastrarea usor umeda a hainelor pentru ca acestea sa fie usor de calcat. Un uscator de rufe bun trebuie sa aiba un program de uscare pentru reimprospatare, unul pentru articolele delicate, unul pentru uscare jeans, haine sport, haine sintetice, haine de bumbac si de bebelus. Fiecare program de uscare functioneaza la parametri diferiti, asadar hainele nu trebuie amestecate, cu exceptia folosirii programului mixt de uscare.

Protectia hainelor pe care o asigura aparatul electrocasnic

Un uscator de rufe bun trebuie sa aiba si un senzor de umiditate. Acesta nu numai ca simte momentul in care hainele sunt suficient de uscate, ci are rolul de a limita consumul de energie. In plus, senzorul de umiditate protejeaza mult mai bine tesaturile, nu le expune la temperaturi prea mari, nu le distruge si nu exista riscul ca acestea sa isi reduca dimensiunile. In concluzie, protectia hainelor depinde foarte mult de senzorii necesari monitorizarii umiditatii in uscatorul de rufe.

Consumul de energie al uscatorului

Dupa cum bine stiu utilizatorii de electrocasnice mari, acestea pot fi incadrate in mai multe clase de eficienta energetica dupa cum urmeaza: A, B, C  si D, unde A ofera utilizatorilor ocazia de a face economii substantiale la factura de electricitate, iar D prezinta un consum foarte mare de energie. Desigur, conteaza si subdiviziunile +, ++ si +++ pentru recuperarea costurilor. Cele mai eficiente uscatoare de rufe sunt cele incadrate in clasa A, A+, A++ si A+++.

Nivelul de zgomot

Alegerea unui uscator de rufe cu un nivel de zgomot excelent este singura optiune care garanteaza linistea in casa, mai ales daca acesta este situat in apropierea camerelor de odihna. Pe piata de specialitate exista mai multe modele de uscatoare de rufe, insa cumparatorii trebuie sa verifice foarte bine pe fisa produsului nivelul de zgomot pe care il face. Un nivel de 60 pana la 80 de decibeli este ideal.

Sfaturi pentru folosirea eficienta si corecta a uscatorului de rufe

Uscatorul de rufe este un articol electrocasnic de mari dimensiuni care, pentru a fi fiabil si rezistent o perioada cat mai indelungata, trebuie sa fie folosit in mod corect si protejat. Acesta nu trebuie supraincarcat, iar hainele trebuie grupate dupa material. Asadar, este important ca utilizatorii sa tina cont si sa evite ca o parte din hainele mai groase sa ramana umede.

Uscatoarele moderne sunt suficient de inteligente pentru a avea grija de rufe in mod corespunzator. Modul optim pentru a folosi acest electrocasnic este cel automat la putere medie. In plus, utilizatorii trebuie sa verifice cu atentie eticheta articolului vestimentar pentru a vedea daca este permisa uscarea si sa tina cont de temperatura la care vor usca hainele, deoarece unele materiale se pot deteriora, iar articolele vestimentare se pot micsora.